Chiński rynek napojów alkoholowych jest bardzo zróżnicowany i obejmuje szeroką gamę różnych produktów, w tym: tradycyjne chińskie napoje wysokoprocentowe, a także wina czy piwa. Jednym z najpopularniejszych alkoholi w Państwie Środka jest baijiu, czyli mocny destylowany napój alkoholowy, który spożywa się podczas uroczystości i spotkań towarzyskich. Chiński rynek napojów alkoholowych charakteryzuje się dużą konkurencją i stale rosnącą liczbą producentów oraz dostawców, co prowadzi do zwiększenia jakości i różnorodności dostępnych produktów.
Spis treści:
- Tradycyjne chińskie alkohole – co je wyróżnia?
- Huangjiu – alkohol z Chin
- Baijiu – wódka chińska
- Największe marki chińskich alkoholi
- Czy piwo chińskie jest popularne?
- Chińskie wino – czym się charakteryzuje?
Tradycyjne chińskie alkohole – co je wyróżnia?
Od zarania dziejów alkohol towarzyszył Chińczykom podczas ceremonii religijnych oraz ważnych wydarzeń czy tradycyjnych uroczystości. Pierwszymi opisanymi napojami alkoholowymi spożywanymi w Chinach były chang, li i jiu. Ten ostatni powstaje z fermentacji sorga lub ryżu, zazwyczaj o zawartości alkoholu na poziomie ok. 20% (huangjiu) lub powyżej 40% (baijiu).
Huangjiu – alkohol z Chin
Huangjiu jest to niedestylowany alkohol z ryżu, pszenicy lub prosa. Ma intensywnie żółty, a niekiedy nawet ciemnobrązowy kolor. Zawartość etanolu w huangjiu wynosi od 8% do 20%. Jednym z najpopularniejszych rodzajów tego alkoholu jest liaojiu, który wykorzystywany jest często do celów kulinarnych.
Baijiu – wódka chińska
Baijiu to alkohol destylowany z sorga, ryżu, kukurydzy lub jęczmienia. Zawartość etanolu w baijiu wynosi od 40% do 60%. Wyróżnia się około 12 smaków tego alkoholu.
Największe marki chińskich alkoholi
Wśród alkoholi z Chin cieszących się największą popularnością nie tylko w samym Państwie Środka, ale i na całym świecie znalazły się: Moutai, Wuliangye, Yanghe, Gujing Gong Jiu, Luzhou Laojiao, Shui Jing Fang, Fenjiu, Jian Nan Chun, XiFeng Jiu oraz V.I.P Jiu 8. Słyną one z wyrazistego stylu oraz niepowtarzalnych smaków, charakterystycznych dla alkoholi z Chin.
Czy piwo chińskie jest popularne?
Założycielem najstarszego browaru w Chinach, a dokładniej w mieście Harbin jest Jan Wróblewski – polski przedsiębiorca mieszkający w Państwie Środka. Historia jego firmy rozpoczęła się w 1900 r. i ma wiele wspólnego z budową Kolei Wschodniochińskiej. W późniejszym czasie browar przeszedł w ręce rosyjskiej, aż do 1950 r., w którym to Stalin oddał go rządowi chińskiemu. Dziś jest to czwarty co do wielkości zakład w Chinach i należy do międzynarodowego koncernu Anheuser-Busch.
W Chinach konsumuje się najwięcej piwa na świecie. W ostatnich latach dużą popularność w Państwie Środka zyskały piwa rzemieślnicze, które są znacznie droższe od tych standardowych. Można zauważyć także coraz większe zainteresowanie piwami bezalkoholowymi.
Chińskie wino – czym się charakteryzuje?
Chińczycy bardzo lubią wino, a w szczególności wino czerwone. Szacuje się, że około 4/5 wina spożywanego w Państwie Środka produkowana jest w miejscowych winiarniach, zaś 1/5 pochodzi z importu. Najwięcej win sprowadzanych jest z: Australii, Chile, Francji, RPA, USA oraz Włoch.
Wina francuskie szczególnie przypadły do gustu Chińczykom ze względu na ich znakomitą jakość. Cieszą się one ogromną popularnością w Chinach i dla wielu osób nie mają sobie równych. Nic dziwnego, w końcu Francja od zawsze słynie z produkcji najlepszego na świecie wina.
Jak wspominaliśmy, szczególnym zainteresowaniem w Chinach cieszy się czerwone wino. Jego sprzedaż jest tu zdecydowanie największa. Wiele osób uważa, że wynika to z koloru, który Chińczykom tradycyjnie kojarzy się ze szczęściem oraz dobrobytem.
Warto dodać, że import z Chin wina z roku na rok zyskuje na popularności. Należy jednak pamiętać, że na alkohole obowiązuje cło z Chin, a także podatek akcyzowy. Dodatkowo proces ten jest regulowany przez odpowiednie przepisy prawne Unii Europejskiej. Złożone i szczegółowe przepisy dotyczące importu alkoholu zawarte są w normatywnych aktach prawnych.